Astsubayların Protesto Ettiği Film
Ankara sinemalarında oynatılan bir Türk filmi çok beğeniliyor ancak filmi izleyen bazı astsubaylar “subaylarla araya ikilik sokulduğu” gerekçesi ile filmi protesto ediyorlar. Konu, o zamanın sansür kuruluna kadar gidiyor. Sansür kurulu filmi bir kez daha inceliyor ancak gösteriminde sakınca bulmuyor. Astsubaylar bu karara da itiraz ediyorlar. Yapımcıların orijinal filmden protesto ettikleri sahnelerin çıkartılarak kurula sunulduğunu iddia etseler de film gösterime devam ediyor ve bize de tarihe düşen bu olayı yazmak kalıyor.
Remzi Jöntürk imzalı filmde Cüneyt Arkın, Selda Alkor, Ali Şen, Mürüvvet Sim, Kazım Kartal, Figen Han, Ulvi Uraz gibi oyuncular oynuyor. Gösterim yılı ise 1966 olan filmin adı, Göklerdeki Sevgili. Film 1944 yılı ABD yapımı olan Waterloo Köprüsü’nden uyarlanarak çevrilmiştir. O sıralar gerginlik yaşanan Kıbrıs hakkında yapılmış bir filmdir. O zamanlar Göklerdeki Sevgili tarzında birkaç film daha çekilmiş ve konu olarak Kıbrıs Türklerinin Rumlara karşı ulusal direnişi ve Türkiye’den Kıbrıs’a giden hayali kahramanların oradaki zaferleri seçilmiştir. Tabi ki kahramanımızın aşk yaşadığı bir de sevgilisi olacaktır. Filmin kısaca konusu şöyle;
Subay olan Timur(Cüneyt Arkın) pilottur. Köyünden bir kıza, Yıldız(Selda Alkor) âşıktır. Bu ilişkiye kızın annesi karşı çıksa da gönül ferman dinlememiştir. Görev aşkıyla Kıbrıs Türklerini kurtarmaya giden Timur orada kahramanlaşır fakat bir süre sonra uçağı düşer, yaralanır. Köyüne öldüğü haberi gelir. Yıldız hamile kalmıştır. Aile baskısı ile bir astsubay ile evlenmek zorunda kalır. Ancak seneler sonra Timur Türkiye’ye döner ve film karışmaya başlar. Zira kahraman bir subayla(!) tek suçu çocuklu bir kadınla evlenmek olan bir astsubay karşı karşıya gelmektedir.
Filmi sadece astsubaylar değil, bu tür filmlerle şişme bir ortam yaratıldığı, Kıbrıs Türklerinin gerçek hikâyelerinin değil, ticari nedenlerle uydurma senaryoların anlatıldığı gerekçesiyle Kıbrıslı aydınlar da protesto etmişlerdir. Konusu Kıbrıs olan “On Korkusuz Adam, Fırtına Beşler, Fedailer, Severek Dövüşenler, Kıbrıs Ufuklarında” gibi filmlere de tepki göstermişlerdir.
Tepkilerinde haklı mıdırlar bilinmez ama gerçek olan şu ki; o ya da bu şekilde çekilen bu filmler o yıllarda sinema salonlarını doldurmaya yetmiştir.