Blog Açacaklara İpuçları -2
Blog Yazmaya Başlamadan Önce adlı yazımda blog hazırlayacaklara önemli bilgiler vermiştim. Şimdi sıra geldi bu işi nasıl yapacağınıza. “Blog nasıl açılır? Blog açmak için ne yapmalıyım? Ben nasıl yaparım? Bu işten anlamıyorum? Ama yazmak ta istiyorum!” gibi sorular aklınıza gelebilir. Korkmayın! Bu yazı dizisini takip ederseniz kısa zamanda profesyonel bir bloga sahip olabileceksiniz. Ayrıca sizlere başka sitelerden kopyala-yapıştır ile değil tamamen kendi bilgi ve tecrübelerim anlatılacaktır. Bu yazı dizisinde anlaşılmayan teknik terimler mümkün olduğunca herkesin anlayacağı basit bir dilde izah edilmiştir. Yine de merak ettikleriniz olursa, yorumlarınızda bunu belirtirseniz detaylı açıklama yapılacaktır.
“Blog açmak istiyorum ama hiç uğraşmak istemiyorum. Sadece yazılarımı yazayım, resim ve videolarımı paylaşayım” istiyorsanız; o zaman kesenin ağzını açmanız gerekiyor. Blog işlerinizi sizin adınıza yapacak bilişim ve hosting (barındırma) firmaları var. Kişisel bir blog için yıllık 70–120 dolar maliyetle bu işi yaptırabilirsiniz. Sizin beğendiğiniz şablon ve eklentilerle hazırlanmış olan blogunuza sadece şifre ile bağlanıp yazılarınızı belirli alanlara kopyalamanız yeterli olacaktır. Ama dediğim gibi bu paralı bir yöntem. Öncelikle sayfa tasarımı, firewall (güvenlik), e-posta, domain (alan adı), backup (yedekleme) vs. gibi hizmetlerle birlikte maliyet artacaktır. Peki, bu konuda seçeneklerimiz neler? Önce onları sıralayalım. Daha sonra seçimlere göre alternatif yollar anlatılacaktır.
Blog açmak için yapılması gerekenler
1- Öncelikle bir adet e-posta adresine sahip olmalısınız. Zaten internet kullanan herkesin mutlaka bir e-posta adresi vardır ama ben yine de olmayanlar için anlatacağım. Ücretsiz e-posta hizmeti veren Google, Msn, Yahoo, Mynet, E-kolay gibi sağlayıcılar var. Üzerlerine tıklarsanız sizi e-posta alınacak sayfaya götürecektir. Sayfadaki yönergeleri uygularsanız birkaç adımda e-posta sahibi olabilirsiniz.
2- Bunların dışında satın alacağınız domain (alan) adı altında (daha sonra anlatılacak) bir e-posta adresi alabilirsiniz. Örneğin admin@site adınız.com. Benim bu şekilde olan e-posta adresim ayhan@ayhandemiral.com gibi.
3- Tamamen kendi adınıza kayıtlı bir domain adı istiyorsanız (mesela www.ayhandemiral.com) öncelikle belirleyeceğiniz site adını kendi adınıza tescil ettirmeniz gerekli. Bunun için domain satan yerli ve yabancı firmalar mevcut. 5 ila 20 dolar arasında ücretle domain adı satın alabilirsiniz. Nereden almak lazım diye soracaksınız; o kadar çok firma var ki; burada önemli olan web adını tescil edebilmektir. Direk kayıt yapma yetkisi ve ICANN belgesi olan şirketleri tercih edin. (ICANN, dünyada alan ismi denetimi yapan uluslar arası yetkili tek şirkettir.)
4- Kendi adınıza domain satın aldıktan sonra web sayfanızın hosting (barındırma) işini de halletmeniz lazım. Yani web sayfanızı 24 saat barındıracak, güvenliğini sağlayacak bir firma. Kendim halledeceğim derseniz güçlü ve donanımlı bir server (sunucu bilgisayar) kurmanız lazım. Bunun da maliyeti en az 2–3 bin dolar! Buna hiç gerek yok. Sizin adınıza bu işi yıllık 50 -150 dolar karşılığında yapan firmalar var. Bu hizmeti satın aldığınızda beraberinde onlarca e-mail hesabı, güvenlik, uzaktan erişim vs. gibi ek paketler de geliyor. “Siz hangi firma ile çalışıyorsunuz?” diye soracak olursanız; Natro Hosting. 2 yıldır memnun kaldığımı söyleyebilirim.
5- Para ödemek istemiyorum ve sub-domain’li bir blogum olsun istiyorsanız; ücretsiz blog açabileceğiniz sitelere üye olarak web sayfası sahibi olabilirsiniz. Bu sitelerden en çok tercih edilen wordpress, blogger ve blogcu’dur. Buradan alacağınız isim; sub-domain (alt alan) yani “http://sitenizinadı.worpress.com”, “http://sitenizinadı.blogspot.com”, “http://sitenizinadı.blogcu.com” gibi olacaktır. Ayrıca Türkçe desteği bulunmaktadır. Bu adreslerden blog aldığınızda hazır web sayfası şablonları ve gerekli eklentileri de ücretsiz edinebilirsiniz. Ayrıca blogunuzu ücretsiz olarak barındırırlar ve güvenliğini sağlarlar. Dünyada milyonlarca insan wordpress ve blogger kullanmaktadır.
6- “Madem ücretsiz olarak böyle blog sağlayıcılar var. Neden direk domain satın alayım?” diye düşünüyorsanız; domain ve sub-domain karşılaştırması bir sonraki yazımın konusu olacak.
Devam edecek…
merhaba