Atı Alan Borofen’e Vardı
İnternette süper hızlı veri iletimi ve 1 dakikada sinema filmi indirebilme.
Uzun süre elektriksiz çalışabilen küçük mutfak aletleri.
Aylarca dayanan kimyasal piller, bataryalar.
…
Tıp, tekstil sanayi, petrol sanayi, plastik sanayi, fiber optik, biyoloji, fotoğrafçılık ve daha sayamadığım alanlarda ileri teknoloji ile üretilmiş ürünler.
Akıl Tutulması Bu BOR’u mu adlı yazımda çoğu kişiye hayal gibi gelecek onlarca bilim kurguluk ürünleri anlatırken tüm bunların dünya rezervinin yüzde 70’den fazlasına sahip olduğumuz bir maden sayesinde çok yakın bir zamanda mümkün olacağını yazmıştım. Hangi madenden bahsettiğimi tahmin etmişsinizdir.
Bor madeni.
Borofen denen madde
2019 Nisan ayının son günlerine geldiğimiz bu zamanda bir de bakıyoruz ki Çinli bilimadamları bor madeninden elde ettikleri borofen adlı maddeyi basına tanıtıyor ve teknolojide devrim yaratacaklarını iddia ediyorlar.
Devrim yaratır mı bilmem ama en basitinden örnek vermem gerekirse cep telefonlarınızın şarjı 1 ay dayanacak, saniyede 2 saatlik film indirebilecek ve sonra kağıt gibi katlayıp cebinize sokacaksınız desem?
Ya da patates kadar bir aleti telefon şarjı ile 1 saat doldurup 1 gün boyunca evinizi ısıtabileceksiniz desem.
Grafeni tahta çıkmadan indiren borofen
Buna benzer ürünlerin ortaya çıkması şu an ileri teknolojik aletlerde kullanılması beklenen Nobel ödüllü grafen adlı maddenin yerine borofen kullanılması sayesinde olacak. (Grafen ve borofenin ne olduğunu merak edenler Google eniştemizden yardım alabilir.)
Bor madeninin önemini anlayabilenler ve üzerinde sabırla çalışanlar bundan sonra meyvelerini almaya başlayacak, diğerleri ise ancak pazar olacak.
Ha, bu arada başta bahsettiğim yazıyı bundan 7 yıl önce yazmış ve bor madenin çıkarılma ve işletilme hakkını başkalarına vermek isteyenlerin dikkatimi çekmek istemiştim. Aradan 7 yıl geçti ve…
Çinliler bordan borofen maddesini yaptılar.
Dünyadaki rezervin yüzde 70’den fazlasına sahip olan biz ise yapa yapa ancak deterjan yapabildik.
Yani…
Atı alan çoktan Bor’u geçti. Biz hala Üsküdar’da oyalanıyoruz.
7 yıl önceki yazıyı okumak isterseniz;
Tebrikler Ayhan bey, yazınızı keyifle okudum.