Fiş ile Priz Birbirine Eşit midir? İspatlıyorum
8 Mart Dünya Kadınlar Gününde KOBİDER başkanı, kadınlarla erkeklerin eşit olmadığını “fiş ve priz” benzetmesiyle yaparak önceden beri tartışmalara konu olan bir gündemi yeniden vitrine çıkarttı. Bununla da kalmayıp feministlere de çattı:
“Bazı kadınlar, bu gayretlerle kartala özenen papağan durumuna düşmüşlerdir. Eşitlik safsatasını savunanların realitede, bunun böyle olmadığını kendileri de bilmekteler. Lakin bu gerçeği inkâr etmenin amacının ne olduğunu anlamış değiliz. Bu konuda bariz örnek vermek gerekirse; kadın erkek aynı lokantada, aynı çatal bıçakla yemek yerken neden ayrı tuvaletleri kullanırlar. Bu durum, kadın ve erkek arasında bir eşitsizlik değil midir? Ebetteki eşitsizliktir! Kadın erkeğe eşit değildir, denilince niçin bundan, erkeğin değil de kadının küçük görüldüğü anlamı çıkarılıyor. İki şeyin birbirine eşit olmadığını söylemek, birinin diğerinden üstün olduğu anlamına gelmez…”
Şimdi bu yorumları bir kenara bırakıp; bir mühendis olarak konuya farklı bir yorum getireyim.
Fiş denilen şey, kendisine bağlı elektrikli bir cihazın çalışabilmesi için elektrik almasına yardımcı iletken ve taşıyıcı elektrik iletim malzemesidir. Elektrikli bir cihazın çalışabilmesi için illaki bir fişe ihtiyacı yoktur. Bu ihtiyacı bir pil, akü, bile görebilir. Tek başına bir işe yarayamaz olup arkasına elektrik kablosu bağlanmadığı sürece pasif ve atıl durumdadır. Piyasada 1-2 Liraya bulabilirsiniz. Genellikle 2 ya da 3 bacaklı olup; kendi bacakları üzerinde yürümesi beklenmez. Elektrik dilinde “eril” olarak kabul edilir. Ayrıca fişin “uzatmalı dediğimiz yarı fiş yarı priz şeklinde olan cinsleri de mevcuttur. Bu durumda fişin arkasına 1, 2, 3, 4 hatta 6 adede kadar priz eklentisi monte edilebilmektedir. Bu şekilde olanların önünde 2 bacak, arkasında 12 delik olabiliyor. Elektrik dilinde tam bir karşılığı yok. Çoklu, uzatmalı, prizli fiş olarak dillere yerleşmiş.
Priz ise bir elektrik güç ağının (şebeke elektriği, akü, jeneratör gibi) aktarıcısı olan ve dağıtıcılık görevi olan bir elektrik iletim malzemesidir. Tek başına bir işe yarayamaz olup arkasına elektrik dağıtım kablosu bağlantısı yapılmadıkça pasif ve atıl durumdadır. Piyasada fişe göre biraz daha pahalı olup; toprak yalıtımı olan cinsleri daha çok tercih edilmektedir. Genellikle 2 ya da 3 delikli olup; içine turşu kurulması beklenmez. Elektrik dilinde dişil olarak kabul edilir. Aynı şekilde fiş gibi prizinde hem dişil hem eril şekli olan türleri de piyasalarda yer alıyor. Bu durumda iki delikli bir prizden paralel bağlantı ile bir kaç edet fiş eklenebiliyor. Elektrik dilinde tam bir karşılığı yok. Çoklu, uzatmalı, fişli priz şeklinde tabir ediliyor.
Hem priz için hem de fiş için standartlar belirlenmiş olup bütün fişlerin bacakları prize girecek şekilde; bütün prizlerin delikleri de fişi içine alacak şekilde imal edilir. Yani bir fiş tüm prizlere girebileceği gibi, bir prize de tüm fişler takılabilir. Kısaca bir cihazın çalışması için fişin prizle sıkı sıkıya temasa geçmesi gerekir.
Bu teknik tanımlara göre şimdi fiş ile prizi kıyaslarsak;
1- Fiş ile priz birbirine eşittir.
2- Fiş, prizden daha üstündür.
3- Priz, fişten daha üstündür.
4- Bir fiş aynı zamanda priz olabilir.
5- Bir priz aynı zamanda fiş olabilir.
şeklinde mantık çıkarımları yapılabilir.
2 no’lu seçeneği savunanlar, fiş ve priz benzetmesini uzuvlar üzerine kurmuş. Yani, akıllarının vücudun hangi yarısında çalıştığı belli..!Feministler de çoğunlukla 3’ten yana.
Siz hangi seçeneğe katılıyorsunuz bilemem ama;
Fiş de priz de uç elemandır. İkisini de ortak bir faydada buluşturan şey; elektrik ve elektrikle çalışan cihazdır. Elektrik icat olmasaydı acaba kadın ile erkek nasıl objeleştirilecekti, merak ediyorum.
Sonuç olarak;
Kadınla erkek asla kıyaslanamaz. Ayırım ve kategori yapılamaz. Çünkü elma ile armut toplanmaz! Ne mi olur?
Kadın da erkek de, bu dünyada ortak yaşam kurmaya ve paylaşmaya gelmiş, her birinin birbirinden farklı üstün özellikleri olan ve adına insan denilen bir canlıdır.
Bu ayrımı yapan/yapmaya çalışanın aklından şüphe etmek lazım.