Giresun Adası-Aretias-Yok Olmasın!
“Altı ülkenin kıyı olduğu Karadenizde insan ve yaban hayatının yaşayabileceği tek ada, Giresun Adası (Aretias). Ve biz -mitolojide Herakles’in canavar kuşlarla savaştığı, amazonların yaşadığı- bu adada “Giresun Adası Eko Turizm” planını oluşturuyoruz.” diyor Giresun Turçek başkanı Hakan Adanır.
Mitolojik adı “Aretias” olan Giresun adası 46 km² büyüklüğünde Karadenizin en büyük adasıdır. Mitolojiye göre, yüzölçümü daha büyük olan adada Amazon’ların yaşadığı söylenmektedir. Giresun adası mitoloji kaynaklarında fazlasıyla yer almaktadır. “Mitolojik Tanrıların savaştığı, güzel prenseslerin aşkları için canlarına kıydığı ve sürekli istilara uğrayan bu adada, daha iyi bir savaşçı olmak için -göğüslerinden birini kesen- kadınlardan bahseder tarih. Ada, ayrıca kıyısında tamamen doğal bir eser olan – etrafında üç kere dönülerek dilek tutulan- doğurganlığın simgesi Humuza taşı ile adını duyurmaktadır. Çocuğu olmayan kadınlar, bu taşı rumi takvime göre yerel kutlama günü olan “Mayıs yedisi“ şenliğinde (20 Mayıs) ziyaret ederler. Kadınlar, denize 7 taş atararak Hamza taşı olarak isimlendirdikleri bu taştan dileklerininin kabul olmasını bekler.
Ada, yerli kuşlardan( dalgıç, martı, karga, karatavuk vs.) üreme alanı olarak kullananlara (gümüş martı, karabatak vs.) ve de küresel koruma altına alınan (kadife ördek, tepeli karabatak vs.) kuşlara kadar onlarca yaşam barındırmaktadır. 50 adet bitki türü de bu doğal yaşamı desteklemektedir. Tarihi eser olarak yıkıntı halinde Phokas Manastırı ve surlar kalmıştır. Ayrıca adada taş fırın kalıntıları bulunması, yerleşik bir düzenin olduğunu kanıtlamaktadır. Tarihçilerimize, buyrun! diyoruz.
Malesef bu tarih unutulmaya yüz tutulduğu gibi hiç bir tarihçi-mitolog, bu yegane ada üzerinde araştırma yapma heyecanını bulamamıştır. Benim de çokça gittiğim, temiz havasını, balıklarını bırakın- üzerindeki tarihi yapılar da zaten yokolmak üzere. Bilinçsiz ve hedefsiz turizm hareketleri nedeniyle onlarca kuş ve yaban hayatı yok olmaktadır. İşte burada hem adanın doğal hayatını korumak hem de turizme katkı sağlamak amacıyla bir proje başlatılmıştır.” Giresun Adası Eko-Turizm Planı”
Nedir eko-turizm?
Eko-turizm; sürdürebilir doğal hayatta, doğal ortamı bozmadan, doğaya duyarlı önlemler alarak, bilimsel ve planlı bir çalışma ile hem doğal ortamı korumak hem de yerel bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına faydalarda bulunmak. Cümle uzun oldu. Kısa özeti: “Hem doğayı koru, hem de o bölgeyi tanıt ve kalkındır.” Amaçlan şey budur!
Bir çok kuruluş ve çevre derneği desteği ve proje ortaklığı ile yola çıkılan bu projeye sadece Giresun Adası için değil, daha başka yok olmaya yüz tutan doğa harikaları için destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum.
Teşekkürler, Hakan Adanır ve çevre bilincinde olanlara!
Not: Türkiye’de gizli kalmış ya da yokolmaya yüz tutmuş yerlerden haberdarsanız, bu gibi yerleri tanıtmak ve duyurmak adına ayhandemiral@gmail.com adresine yazın.
Resimler http://www.giresunadasi.com’ dan alınmıştır.
Hocam var ya ellerin dert görmesin. Bir giresunlu olarak adamla gurur duydum yani. Başarılarının devamını dilerim
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.
arkadaşlar kocaeliye baglı kefeken adası diğer adıyla cebeci adasıda vardır yanı karadenızdekı tekada değildir hatta kefken adasında ikamet edenler bile var.türkiyenin karadenızde 2 adası bır tanede adacığı var.kefken adası,giresun adası,istanbula bağlı eşek adacığı vardır.saygılarımla
Selamlarınız ve güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. Selamlar Giresun’a.
BEN ANKARA DA YAŞAYAN BİR GİRESUNLU OLARAK GİRESUNUN TANITIMININ DAHA FAZLA YAPILMASINI ARZU EDİYORUM.
KOSKOCAMAN KARADENİZ DE BULUNAN TEK ADAYA SAHİP VİLAYET OLMAK GERÇEKTEN ÇOK BÜYÜK AYRICALIK.İNŞALLAH BU ADANIN VE İLİMİZİN TANITIMI DAHA ETKİN OLARAK YAPILIR.
GİRESUNUMA VE GİRESUNLU HEMŞEHRİLERİME SELAMLAR..
Giresun sahiline bir kaç kilometre uzaklıkta ve karadenizin tek adasıdır. Hatta kıyıdan yüzerek varmaya çalıştığım bir adadır. Ada üzerinde tarihsel kalıntılar mevcut olduğu gibi kadın savaşçılar yani Amazonların burada yaşadığı iddia edilir. Hatta adadan Giresun Kalesine deniz altından gizli tüneller olduğu bahsedilir. Bu tüneller hakkında, sevgili Uğur Dündar, siyah-beyazı televizyon yıllarında Giresuna gelmiş ve bu konu hakkında haber yapmıştır. Çocukken ben bu tünellerin birisine girmiştim. Devam edemeyip-korkup- geri dönmüştüm.
Kısacası, sizin dediğiniz gibi. üzülerek yazıyorum. Karedenizin tek adası, Giresun adası. Ve bunu kimse bilmiyor. Teşekkürler, duyarlı yorumunuz için.
Giresun adasini ilk defa duyuyorum, bildigimiz Giresun sehri ile bir alakasi var mi acaba?
ilginç bir adaymış…ben Karadenizde ada olduğunu bile bilmiyordum..neden tanıtımı yapılmıyor ki??