İHA Muhabiri ve 112 Görevlisi Arasındaki Diyaloglar
İHA muhabiri ile 112 görevlisinin diyaloglarını hepimiz dinledik. Yardım isteyen biri ve ona yardım etmeye çalışan bir 112 görevlisi. Keşke bu diyalog mutlu son ile bitebilseydi. Ama bitmedi. Bitmeyecek de! Sonu gelmeyecek ve biz daha çok konuşuyor olacağız bunları.
Bir suçlu, bir sorumlu bulmamız lazım. Hep öyle olur ya! Görevini yapamadı diye 112 görevlisini belki de günah keçisi yaptılar ya da yapacaklar. Hepimiz dinledik. Kızcağız bir şeyler yapmaya çalışıyor ama olmuyor. Çoğumuz kızdı belki de bu kıza. Ama gerçekten sorumlusu bu kız mı yoksa ona “gerekli donanımı ve profesyonel eğitimi vermeyen zihniyet mi?”
Amerikan ve İngiliz yapımı filmleri, dizileri izlemeyeniniz yoktur aranızda. Dikkat ettiyseniz Amerikan yapımı hemen her filmde 911 geçer. İngiliz filmlerinde ise 999. Eve hırsız girer ya da arabalar kaza yapar. İnsanlar bu numaraları arar filmlerde. Çoğumuz ezberledik. Amerika’da yaşamış olsak ve acil bir durum olsa nereyi arayacağımızı biliyoruz. Peki ya Türkiye’de?
Bir test yapmak istiyorum kendime, ezberim ne kadar kuvvetli diye. Sizde yapın bu testi. Lütfen!
HAFIZA KONTROL TESTİ
1- Evinizde yangın çıktı. Hangi numarayı ararsınız? : İnanın bilmiyorum. Camdan aşağı atlarım.
2- Kalp krizi geçiriyorsunuz. Hangi numarayı ararsınız? : Bilmiyorum. Zaten bilsem bile ambulans bu trafikte nasıl gelecek. Ölürüm.
3- Elektrikler kesildi. Hangi numarayı ararsınız? : Bilmiyorum. Evde mum yoksa bakkaldan mum alırım.
4- Sular kesildi. Hangi numarayı ararsınız? : Bilmiyorum. Bu akşam da duş almayayım derim.
5- TV’de çocuklara yönelik zarar verici bir program gördünüz. Hangi numarayı ararsınız? : RTÜK numarasını bilmiyorum. “Zaten arasam kim dinleyecek ki beni” derim.
6- Apartmanda gaz kokusu aldınız. Hangi numarayı ararsınız? : Bilmiyorum. Apartman görevlisini arar, yöneticiye söverim.
7- “Benim de devlete söyleyecek bir sözüm var” diyorsanız. Hangi numarayı ararsınız: Bilmiyorum, Başbakanlık İletişim Merkezi’nin numarası. “Allah, Allah, öyle bir yer de mi varmış” derim.
8- Yolda kaza yaptınız, ya da bir olay gördünüz. Hangi numarayı ararsınız? : Bunu biliyorum. 155. Nasıl mı bildim? Yahu her polis arabasının üzerinde yazılı. Oradan biliyorum.
…
Bu testi daha da çoğaltabilirsiniz. Bakalım kaç adet Özel Servis Numarası biliyorsunuz? “Birader, sende amma geri zekâlısın, hiç mi aklında tutamıyorsun numaraları” seslerini duyar gibiyim. Evet öyleyim! Belki salağım! Belki hafıza sorunum var. Ya da karın ağrısı çekiyorum! Ayrıca bu kadar numarayı ezberlemek zorunda mıyım? 110‘dan başlayıp 190‘a kadar gidiyor.
Bu zihniyetin yorumu şu: “Ey vatandaş! Beni arama, evde yokum, elektrikler kesikti, ders çalışamadım, başının çaresine bak. Sen işini bilirsin!”
Amerika’da acil servis numaraları yoktur, acil servis numarası vardır. 911. İngiltere’de ise 999. Üstelik bu uygulama yeni bir şey değil. Senesini bilmiyorum ama 30 yıldan daha eskidir. Biz ise E-Devlet uygulamasına geçtik ama tek numaraya geçemedik. Hele “Telekom altyapısının en güçlü olduğu ülkeyiz” diye övünmemize rağmen. Sorsanız, yasalar, protokoller, anlaşmalar, kurumlar diye başlayan bir sürü bahane çıkacaktır karşınıza. Merak ediyorum. Bir şeyin ALT’ ı yapılıyor da ÜST’ üne gelince mi sorun çıkıyor?
Dün akşam izlediğim “Felon” filminin daha başında, “acil durumlarda 911′i arayın” mesajı veriliyor. Bizim medya ise daha faydalı işler yapıyor. Milleti evlendiriyor, gelin buluyor, damat buluyor hatta yarışmalarda zengin ediyor ama hiç bir programında, filminde “ilk yardım” konusunda mesaj vermiyor. Otobüs duraklarında, reklam panolarında renkli ilanlar var ama ilk yardım ile ilgili eğitici afişler yok.
112 görevlisini düşünüyorum. Düşünüyorum sadece. Sorularla birlikte kendimce çözümler geliyor aklıma. Siz de düşünün.
Mesela; Şart konulamaz mı medyaya. “İzlenme oranı yüksek programlarda, film ve dizi içeriğinde, ilk yardım konusunu işleyeceksin.” Çok zor mudur bu. Yasalara ya da protokolleri mi takılır. Yoksa altyapısı var da kendisi mi yok?