İleri Demokrasimizin Geriye Giden YGS’si
YGS(Yükseköğretime Geçiş Sınavı) sonuçları açıklandı. Sınava giren 1.837.344 aday 6 farklı puan türlerinden birinden 140 puan barajını geçmişse Meslek Yüksekokulları ön lisans ve Açık öğretim programlarını tercih edebilecek. Yani 140 puanın altında kalınca bütün ümitler bitiyor. Adaylar eğer lisans programlarını tercih etmek istiyorlarsa bu sefer 180 puan barajını geçmek zorundalar. Bu durumda LYS(Lisans Yerleştirme Sınavı) sınavına girme hakkı kazanılmış oluyor.
Bu kısa açıklamadan sonra şimdi sınav sonuçlarını geçen yıl ile karşılaştırmak için tabloya bakalım. Tablo kafanızı karıştırmasın, sadece kırmızı işaretleri yerlere bakalım.
Sıfır puan alan aday sayısı 1 yılda yüzde 33 arttı!
Sıfır puan alan aday sayısı 50 binin üzerinde! Geçen yıl sıfır puan alan 38 bin. 2010’da ise 14 bin. Yani 1 yılda 12 bin artmış. 2010’a göre ise 36 bin artmış. Şimdi bazıları “Eee, ama sınava giren aday sayısı da arttı, bundandır.” diyecek. Bu yıl 4 sorunun altında doğru cevap veren aday sayısının 870 bin kişi olduğu ve geçen yıla göre 170 bin kişi artış gösteren matematik sağ olsun, cevaplayalım.
Aday sayısı geçen yıla göre yüzde 11 artarken, sıfır alanlar bu oranı üçe katlayarak yüzde 33’e ulaştı. Şimdi bir önceki yıla göre kıyaslayalım;
Aday sayısı 2010’a göre yüzde 23 artmışken, sıfır alanlar ise korkunç bir artışla yüzde 259 oranında artmış. Yani 10 kattan fazla! Bu demek oluyor ki 2 yılda hiçbir soruyu bilemeyenler 2,5 katına çıkmış. Diğer kırmızılara bakmaya bile gerek yok! 1 yılda ne kadar geriye düşüldüğü rakamlarla sabit.
Sonuç olarak, 2 yılda eğitime ne kadar önem verdiğimiz ve ne kadar yatırım yaptığımızın göstergesi ortada.
Artık yasalaşan 3 çekişli 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte önümüzdeki yıl ve 2 yıl sonra tablo nasıl oluşacak? Ömrümüz yeterse bunları göreceğiz.
Not: Sınav sonuçlarını T.C. Kimlik no ve YGS şifrenizle Not: Sınav sonuçlarını http://sonuc.osym.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz.