Kanlıca Mantarı, Yenilebilen Mantarlar- 5
Yenilebilen mantarlar yazı dizimizin bugünkü konuğu Kanlıca mantarı! Bazıları “melki mantarı” olarak bilir. Latince adı “Lactarius Deterrimus”. Ancak bu türün “Lactarius salmonicolor” adlı mantarına da kanlıca adı verilmektedir. Lezzet bakımından üst seviyededir ve özelikle, Kastamonu, Bolu’da ete alternatif bir yemek çeşididir.
Sonbahar yağmurlarından sonra özellikle çam ağaçlarının altında bolca bulunur. Saklanmasını çok sever ve çam ağaçlarından dökülen kurumuş dal, yaprak parçalarının altında saklanmasını çok sever. Toprağa yakın yetişir. 1 tane görürseniz bilin ki; etrafında en az 10-20 adet daha bulabilirsiniz. Çam ağacı altındakiler biraz daha turuncu renge yakınken gölgelik yerlerde rengi açık krem kahve renginde olabilir. Koparıldıktan sonra ellerinize turuncu renk bulaşır. Mantar yaşı ilerledikçe altında ve üzerinde, yeşilimsi, morumsu renkler oluşabilir. Bazılarının üst kısmı yeşil renk alabilir.
Bazı semt pazarlarında kilosu 5-8 lira arasında satılmaktadır. Özellikle Kastamonular kamyonlarla bu mantarı semt semt gezip satmaktadır. Yurtdışında da yaygın olan bu mantardan Barcelona’da görmüştüm. Yaklaşık 10 Euro fiyata satılan bizim Kanlıca mantarı İspanya’da çok yaygın. Çek Cumhuriyeti ve Macaristan da kanlıca mantarı sevenlerden.
Yağda kızartması, ızgarası ve de sebzeli, kaşarlı güveci çok lezzetli olur. Salamura yapmak suretiyle de saklayabilirsiniz. Konserve için 1 lt. suya 60 gr. tuz ilave edip, kavanozda 1 sene boyunca saklayabilirsiniz. İsterseniz çiğ olarak isterseniz 10 dk. haşlayıp konserve yapabilirsiniz.
Son olarak; her zamanki uyarımızı yapalım;
Eğer burada tarif edilen mantarları tanımıyorsanız ve bilmiyorsanız asla ve asla tarife ve resimlere bakarak kendiniz mantar toplamayın. Burada tanıttığım kanlıca mantarına rastladıysanız bilen birine gösterin ve emin olun. Ayrıca resmini çekip, bulunduğu yeri bana bildirirseniz bu konuda sizlere yardımcı olabilirim.
Salla gitsin kardeş biz yedik onun orjini öyle
Aldık ama içime sinmedi yeşil yeşil lekelef var sanırım küf bunlar küf de bir çeşit mantar ama bazı türleri zararlı olur napacaz beklemeye gelmiyor pazarda hepsi küflüydü yenir mi böyle
Kastamonu’dan 17kilo Kanlıca geldi ama hepsi küflenmiş ve kurtlanmış acil yardımınıza ihtiyacım var lütfen bana bilgi verin yenilebilirliği ve Nasıl yeneceği Hakkı’nda
Evet, Haşlanması gerekir. Yaklaşık 10-15 dk. Saygılar
merhaba ben şennur ayhan ben kastamonu ineboluluyum bizde kanlıcanın konserrvesinni herçeşit turşu ile kavuruyoruz bihharika oluyo
sizede tavsiye ediiyorum llütven bilmediiniz mantarı yemeyin bbenim akrabalaarımdan yedi kişi ölümden döndü
Konserve yapmadan önce haşlamalımı
Kurtlanmadan bu mantarları tüketebilirsiniz .
Merhaba,
Facebook sayfanızı bulamadım. Resimleri e-mailime gönderebilirsiniz. ayhandemiral@gmail.com
Saygılarımla
slm k maraş,çam ağaçlarının altında.kırılgan üst orta kısmı çukur,turuncu renkte,çiğneyince biraz acı,tarf ettiğiniz renkte ve özelliklerde yenirmi sizce.resmi face sayfamda var.bilgileriniz için teşekürler
kütahya tavşanlı ilçesinde sekmandemirli köyü civarındaki ormanlık alanda bolca bulunmakta ve halk arasında merki olarak anılmaktadır.