Kestane Mantarı, Yenilebilen Mantarlar-3
Yenilebilen mantarlar yazı dizimizin bu seferki konuğu kestane mantarı. Latince adı “Agaricus campestris” Bazı yörelerde çayır mantarı, kara dolaman olarak bilinir. Yurtdışında field mushroom olarak adlandırılır. Açık krem rengi daha sonra açık kahve renge dönüşür. 2 ila 10 cm. çapında şapkası bulunan kestane mantarının sapı beyaz renklidir.
İlkbahar ve sonbahar aylarında mera, çayırlık gibi alanlarda bolca bulunur. Şekli beyaz kültür mantarına çok benzemekte olup suni olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Bazı marketlerde ve semt pazarlarında rastlamanız mümkündür.
Yemeğine gelince; bu arzunuza kalmış. İster sotesini (Kestane Mantarı Sote tarifi) isterseniz kaşarlı ızgarasını yapabilirsiniz.
Unutmadan tekrar hatırlatmakta fayda var. Eğer mantarları tanımıyorsanız asla ve asla tarife ve resimlere bakarak kendiniz mantar toplamayın. Burada tanıttığım kestane mantarına rastladıysanız, bilen birine gösterin ve emin olduktan sonra yiyin. Ayrıca resmini çekip, bulunduğu yeri bana bildirirseniz bu konuda size yardımcı olabilirim.
Kestane mantarı kestane zamanında çimenlerde çıkmakta kestane toplamaya gittiğimizde taze ve çiğ olarak yerdik . Sinop çevrelerinde bu mantara içi kızıl deriz .
Sabah çimenlerde toplanan bu mantarları ince doğranmış yeşil biber, yumurta , soğan , pul biber gibi ürünler katarak tavada penbeleşene kadar pişirip yağını tuzunu katıp yiyebilirsiniz. Afiyet olsun .
Merhaba,
Giresun ve yöresinde yetişen mantarlar ile ilgili bir yazı hazırlıyorum. Saygılarımla
giresun ve yakın illerde yetişen mantar çeşitleri hakkında bilgi alabilir miyim?