Köprü Ücreti Kalkıyor
Köprüden geçiş bedava!
“Köprü parası bu gece yarısından sonra kalkıyor. Bu suretle yalnız köprü parası değil, dünyanın sayılı garibelerinden biri de kalkmış olacak. İstanbul’un yıllardır çektiği bu dert sonunda bitiyor.
Köprü ücreti dün gece kalktı. Halk şapkaları elinde köprüyü koşarak geçti. İlk defa otomobiller para vermeden köprüyü geçti.”
Yukarıdaki haberler1930 yılının gazetelerinden. Köprü ise artık değişim geçirmiş ve eski yerinden edilmiş olan Galata Köprüsü.
Haliç üzerine bir kaç kez köprü yapılmış ama en akılda kalanı 1992’de kaldırılan ve yerine yenisi yapılan ve halen kullanılmakta olan Galata Köprüsü’dür.
1845 yılında açılan bu köprüden sadece 3 gün ücretsiz geçilebilmiştir. 11 Aralık 1845 yılında köprünün Eminönü ve Karaköy girişlerine tahsildarlar konmuş ve “müruriye” yani “geçme parası” adıyla köprüden geçenlerden para alınmaya başlanmıştır. O zamanlar her iki yakada tahsil kulübeleri mevcut idi. Yayalardan, arabalardan hatta hayvanlardan bile para alınıyordu. O zamanlar köprüden bedava geçmek isteyenler özellikle geceleri araçlarının ışığını söndürmekte ya da tahsil memurunu görmeyeceği şekilde kaçamak geçmeye çalışıyorlardı. Ücrete itiraz edenler beyaz üniformalı tahsildarlarla tartışıyorlar ve köprüde büyük izdihamlar yaşanıyordu.
Cumhuriyet’in ilanından sonra halk buna çok tepki göstermiş ve takvimler 1 Haziran 1930’ u gösterdiğinde ise tamamen ücretsiz olmuştur. Geçiş ücretinin kaldırılacağı gece bütün halk Eminönü’nde toplanmış ve ellerindeki şapkaları sallayarak “Hurra sesleri” ile köprüden koşmaya başlamışlar ve tahsil kulübelerini yerle bir etmiştir.
O tarihte yaşananları siyah beyaz fotoğraflarda görmek mümkün.
Köprü ve otoyolların ücretli olmasının yanında çevre yollarının da paralı hale getirilmesinin gündemde olduğu bu zamanda; Ne diyelim! Darısı, bugünkü köprülerin başına.