Nerde Eski Ayranlar:Evde Yayık Ayranı
Milli ürünlerimizden biri olarak yoğurdun girmediği ev yoktur. Ayran: tabirinizce yoğurdun sulu hali. Öyle mi zannediyorsunuz. Hazır kutu, şişe ve market ayranlarından bahsetmiyorum. Hele evde hazır yoğurda su katarak yaptığınız ayrandan hiç bahsetmiyorum. Bir zamanlar adına “katık” denilen yayık ayranından başlayacağım hikayeye.
Çocukluğumda adına “katık” denilen çok sulu bir ayran yapılırdı. Tavana ipler ile asılan uzun yayıklara dökülen yoğurt ve su. Sürekli olarak belli bir ritimde çalkalanırdı. Ortasındaki 20-30 cm çapındaki yuvarlak deliğin üzeri bir tülbentle kaplıydı. Ara sıra bu tülbent açılır ve ayranın üzerine birikmiş yağ, süzgeç yardımı ile alınırdı. Saatlerce “çıttak, çottak..” sesleri çıkaran bu yayığın sesine ocakbaşında yanan odunların çıtırtısı eşlik ederdi. Alından süzülen terler el yordamı ile sıyrılır ve basma eteğin kenarına süs diye bezenirdi. İşte; Ayran böyle bir emeğin sonucunda ortaya çıkan bir şeydi.
Hani diyorlar ya tereyağı zararlı, yok kalp yok kollestrol. Hepsi hikaye! Bahçede, tarlada ilaçlanmamış ot, çiçek, elma, kekik yiyen hayvanlardan sağılan sütün yoğurt yapımıyla başlayan hikayesi, ona su katılarak ve çalkalanarak: hem tereyağı elde edilmesi hem de günlerce dayanan ve neredeyse son kullanma tarihi olmayan ayranlarla devam ederdi. Tuz asla katılmazdı bu mavimtrak renkli ayrana. Hele azıcık ekşimeye yüz tutsun, tadı bir başka keskin oluyordu insanın susuzluğunu zevkle bastırırcasına.
Şimdilerde hazır paket ayranlar var. Güzel! Herkes yayık yaymıyor artık. Yayıyor! Sözüm yok ama bu hazır ayranlar yoğurttan değil, direk olarak süttten bozma yapılıyor. Yani süt, mayalanıp yoğurt halini aldıktan sonra sulandırılıp ayran olmuyor. Yoğurttan ayran yapmanın maliyeti pahalı ve işlemi uzun olduğu için -yöntem olarak- yoğurt kültürü katılarak ve direk işleme metodu kullanılarak ayran imal ediliyor. İçine tuz da katılarak adına ayran diyemeyeceğim bu sıvının raflarda daha uzun süre kalması sağlanıyor.
Evinizde birazdan kısa tarifini vereceğim bu tadı hem kendiniz hem de ailenize tattırmak ister misiniz? Kiminiz diyecek ki; “Yahu, ayranın tarifi olur mu?” Olur efendim olur! Hani büyüklerin bir sözü vardır ya “Ayranı yok içmeye, at ile gider…” Büyüklerin sözünü unutmamak lazım. Bu söz boşuna söylenmemiştir.
O zamanlar evde ayran olmaması evin bereketsizliğine delalettir. Çünki ayran, miktarının bolluğu ile ikram elçisidir. Yoldan geçene, konu komşuya ikram edilen bir tas katık (ayran) dua alma sebebiydi. Köylerde, şehirlerde hatta şehirler arası otobüslerde yolculara ayran ikram etmek, kolonya dökmenin yanında bir gelenekti. Bu sağlıklı, doğal, serinletici sıvı, ulusal içeçeğimiz kahve ve çaydan daha önemliydi. Çay ve kahve kent kültürü iken ayran, Anadolu insanının hem aşı hem de ikram niyetine göz tokluğu idi.
Hep düşünmüşümdür; Bugün marketlerde boy gösteren ayranların içinde hep tuz var. Köpüklü Susurluk ayranın da bile tuz var ama neden bazı bölgelerde -şimdilik Karadeniz yöresinde gördüğüm, belki başka yörelerde de bu alışkanlık var- tuz katılmaz ayranlara. Tuz, ayranın ömrünü uzatan ama besinsel değerini öldüren bir saklama kılıfıdır. Tuz katılmayan ayran ekşimeye yüz tutardı. Büyük kazanlarda saklanan ayran kokusu ve -o zamanlar buzdolabı yok- üzerinde biriken tortusu ile ipucu verirdi, kendisi hakkında. İşte o zaman, ayran süzülür ve kalan sıvı ile içine ekmek benzeri şeyler katılıp, kaynatılarak çorba ya da bez torbalara konulup, güneşte bırakılarak “çökelek” dediğimiz peynir elde edilirdi. 20 litre ayrandan 100 gram peynir çıkardı ama o peynirin tadı, doğallığı şimdi hiçbir yerde yok. Yapan da yok zaten.
Bu kadar uzun hikayeden sonra gelelim ayran tarifine;
Malzemeler:
- 1 kg. yoğurt. Mümkünse hazır değil ev yapımı ya da köy yoğurdu.
- 1 su bardağı süt. Mümkünse köy sütü. Bulamazsanız günlük süt.
- 3 bardak su
- Tuzu nerede demeyin. Asla tuz yok!
- Kalaylanmış bakır tencere. Mümkünse büyük olsun. Bakır tencereniz yoksa çelik tencere de işinizi görür.
Yapılışı:
- Yoğurdu tencerede mikser yardımı ile 5 dk. çırpın.
- Sütü ilave edip tekrar çırpın.
- Suyu da katıp 5 dk daha çırpın
- Sulu sevmeyenler daha az su katabilir
- Köpürmeye başlayan ayranımız sizce hazır değil mi? Hayır! Daha bitmedi.
- Tencerenin ağzını kapatıp buzdolabında 2 saat dinlendiriyoruz.
- Tekrar mikser yardımı ile 10 dk çırpıyoruz.
- Bu arada süt gerçekten doğal ve yağlı ise üzerinde sarı sarı yağ birikecektir.
- Biriken bu yağları süzgeç yardımıyka bir tabağa alın. Kahvaltıda lazım olur.
- Ayranınız yoktur belki, ama size ellerimle sunarak afiyet olsun diyorum.
Not: Bu yemek kategorisinde son yazım idi. Bundan böyle aykırı lezzetlerim “Doğadan Doğal Yemekler” başlığı altında http://geldeyeme.blogspot.com/ adlı blogumda devam edecek.
Merhaba,
Bir de benim tarifi deneyin. Tadını kıyaslayın. Teşekkürler.
Isıtılıp soğutulan ayranda biraz ekşimsi tat oluşur. Bu nedenle ısıtıyoruz. Teşekkürler.
Ev yoğurdu ile biraz su koyup mikser ile çırpıyorum zaten resimdeki gibi oluyor ne gerek var bu kadar uğraşmaya zaten ısıtırak ayranmı olur ilk defa duyuyorum
yoğurdu ocağa koyup neden ısıtıyoruz bunun nedenini anlamadım üstadım…yoğurdu neden ısıtırız? benim aklıma ekşimesi için olabileceği geldi ama başka bir sebebi var mı?
merhabalar yoğurtsuz duramayan biri olarak yoğurtla yapılan her türlü tarif ilgimi çekmiştir ve biraz tecrübem var ve tecrübelerime dayanarak tarifin güzel olacağını umuyorum ancak saat nedeni ile deneyemiyorum sabah ilk işim bu tarifi denemek olacak teşekkürler .d
Yaptim super oldu cok tatli
Sütü 1 lt den 1 su bardağı olarak güncellemişsiniz. Evet süt bir su bardağı olunca daha güzel oluyor.
Merhaba,
Tarifi yanlış uygulamış olabilir misiniz? Zira süt miktarı 1 su bardağı olacak. Siz 1 litre denemişsiniz. Saygılarımla,
Tarifi bende uyguladım pek güzel olmadı. Sütün 1 litre olması çok fazla. Deneyecek kişiler yarım litre koysun derim. Resimdeki ile alakası yok onu söyleyeyim. Resimdeki ayranı yapmak isteyen soda yoğurt ve tuz ile yapabilir.
Özgür Bey,
Tarifim doğru. Resimde gördüğünüz de bu tarif. Nasıl yaptığınızı sırasıyla bir anlatır mısınız? Sevgilerimle
Aynen tarifteki gibi.malzemeleri buldum buluşturdum.vaktimi verdim.Bir ümitle ve hevesle.
emek ettim.Bolca yaptım.Tam 5 litre.Ölçülere uyarak.Ama hiç birşeye benzemedi.Hiç denemeyin derim.Gidin güzel yapan biryer bulup alın ve için.Sonu Hüsran oldu.
çok teşekkürler çok sağolun,oldukça güzel bir site ve emekler boşa gitmemiş çok teşekkür ediyoruz emekleriniz için, emeğe saygı.