Şamar da Türklerin Sigortasıdır!
Sigorta kelime anlamıyla güvence, korunma demektir. Sigorta deyince akla önce sosyal güvenlik gelir. Ancak bir bedeli var; primini ödersin, sigorta güvencen başlar. Bir de elektrik sigortası var; porselen içinde, tel sarılan vs. Buna prim ödemiyorsunuz ama sigorta kullanacaksanız uygun özelliklerde bir sigorta seçmeniz gerekmektedir. Eğer yanlış sigorta seçerseniz başınıza bir sürü iş gelebilir.
Sigorta, elektrikle çalışan aletlerinizi, ampullerinizi koruyan bir sistemdir. Evinizin elektrik girişine bağlanır ve herhangi bir aşırı yük durumunda kendisini imha ederek cihazlara giden elektriği keser. Buna “sigorta atması” denir. Bir de “insanın sigorta atması” vardır. Bu konuya sonra değineceğiz.
Sigorta bütün yükü, sorumluluğu üzerine alan koruyucu bir sistemdir. Buşonlu sigortaların içinde silisyumlu kum vardır. İçinden incecik bir tel geçer. Aşırı yük durumunda bu tel eriyeceğinden, oluşan ısıyı kum emer ve yangın çıkmasını engeller. Bu durumda yeni bir sigorta ile değiştirilmesi gerekmektedir. Ama bazıları bunu değiştirmek yerine, porselenin dışından tel sararak, çakma bir sigorta yaparlar. Bu çok tehlikelidir.
Ayrıca sigortanın koruduğu elektrik hattındaki güç hesabını bilmiyorsanız, saracağınız tel sizi tehlikeye atacaktır. Bunun da “amper” dediğimiz bir hesabı vardır. 1mm’lik bakır telin kaç amper çekeceğini ve takacağınız sigorta üzerinde çalışan cihazların kaç amper harcadığının hesabını yapmazsanız, keser de döner sap da…
Ama nedense akıldan, bilimden vazgeçilerek bu hesap yapılmadan, hesapsızca hesap yapılıyor…
Öncelikle silahtan sigorta olmaz. Olamaz. Mühendislik bilgilerime dayanarak söylüyorum.
Diyelim ki oldu. Silahtan sigorta yaptınız. O zaman bu silahın kaç amperlik bir yüke dayanacağını bilmelisiniz. Kaldı ki bunu bilmek de yetmez. Sigorta olarak kullandığınız o silahın bağlı bulunduğu her şeyin de kaç amper çekeceğini bilmelisiniz.
Eğer silahın amperi düşükse, kendisine bağlananlar azıcık kımıldarsa hemen atar ve elinizde patlar. Hiçbir şeyi çalıştıramazsınız.
Eğer silahın amperi yüksekse, kendisine bağlananların üzerinde aşırı yük oluşursa, o silah atmaz, hatta patlamaz bile. Silah atmadığı için kendisi üzerinde çalışanlar, bozulur, yanar, yangın çıkar. Silahın haberi bile olmaz.
Bu nedenle silahtan sigorta olmaz. Bu açıklamadan sonra hala olur diyorsanız;
“Şamar da Türklerin sigortasıdır!”
İnsanın sigortasını attırmayın, şamarı sayamazsınız bile!