Trafik Canavarı Tatile Çıkmış!
Yine bir bayram daha geldi geçti. Öncelikle herkesin geçmiş bayramı kutlu olsun. Her zaman olduğu gibi manşetlere malum haberler taşındı: “Trafik canavarı yine yollarda; Trafik canavarı bu bayram da durmadı; Canavar, bu bayram 140 kişiyi yuttu; Trafik canavarı bu bayram da mesaide; Trafik canavarı yine can aldı; Trafik canavarı bayramda da boş durmadı; Trafik canavarı bayram mayram dinlemiyor…”
Trafiğin ne olduğunu biliyoruz: “İnsanların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketleri.” Trafik kazasını da biliyoruz: “Trafikteki unsurların maddi, ölümlü ya da yaralanma şeklinde hasar görmesi.” Peki, canavarı biliyor muyuz?
Son 20–30 yıldır trafik kelimesine bir de “canavar” ön eki eklendi. Tamamen medyatik olan bu makyaj, yıllardır gündemde. Bütün medya, bu başlıkla kaza haberlerine başlıyor. Masallardaki canavarların reytingini bile geçen bu trafik canavarı acaba nasıl bir şey, gerçekten var mı?
Türkiye uzun tatil cenneti olduğu için insanlarımız büyük şehirlerden memleketlerine akar. “Gider” demiyorum “akar” diyorum çünkü adetle ölçülecek gibi değil! Bu bayram 12-14 milyon kişinin yer değiştirdiği söyleniyor. Bu rekor oran, genel nüfusa göre neredeyse beşte bir!
Dünyada hiç bir ülkede nüfusunun beşte biri 9 gün için yer değiştirmez. Ancak çok büyük felaketlerde, savaşlarda bir de Türkiye’de bu durum yaşanır.
Ayrıca dünyanın hiçbir ülkesinde insanlar 1000–1500 kilometrelik yola otobüs ya da özel araçları ile gitmezler. Türkiye hariç!
Dünyada hiçbir ülkede insanlar Türkiye’deki gibi, bütün akraba, komşu ve arkadaşları ile sözleşip -obadan obaya göçen deve kervanları gibi- araçları ile konvoy halinde gitmez. Ayrıca, aralarında 10 metre mesafe bırakarak ve de birbirlerini sürekli sollayarak bunu eğlence haline getiren başka bir ülke yoktur.
Dünyanın çoğu ülkesinde insanlar hem gidiş yolunda hem de memleket dönüş yolunda araçlarını kapasitesinin çok üstünde yüklemez. Türkiye hariç!
Dünyanın hiçbir ülkesinde şu manzarayı göremezsiniz: 4 kişilik otomobillerin ön koltuğunda 2, arka koltuğunda 4, ayak aralarında 2 çocuk, kucaklarda 3 bebek –araç vagon ise– bagajda 3 çocuk! Oysa Türkiye’de bu manzaralardan binlercesi var.
Dünyanın çoğu ülkesinde insanlar araç bakımlarını yaptırmadan uzun yola çıkmazlar. Türkiye’de her şoför aynı zamanda motor ve mekanik ustası olduğu için ne gerek var servislere onca para ödemeye!
Dünyanın hiçbir ülkesinde insanlar –sırf hava atacağım diye- 1975 model hurda bir araç ile 1000 kilometrelik yola çıkmaz.
Emniyet kemeri takılmadığı zaman uyarı sitemini susturan mucizevi alet dünyada ilk kez Türkiye’de icat edilmiştir.
Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak, gazete okumak, kahve içmek, makyaj yapmak sadece Türkiye’ye mahsustur.
Türkiye’de araç sahibi bir babaysanız, direksiyonda kucağınıza çocuğunuzu oturtup araba kullandırmıyorsanız, baba sayılmazsınız.
Kırmızı ışıkta geçmeyi adrenalin salgılamak olarak algılayan yegâne milletiz.
3 şeritlik otoyolda hiç gereği yokken sürekli şerit değiştirmek bize özgü yerel oyunlarımızdandır.
Otobüslerde 120 kilometre hızın üstüne çıkan ve aralıksız en az 8 saat araç kullanabilen rekortmen şoförlerimiz ülkemizin gururudur.
Alkol seviyesi arttıkça hız artırıp “Bak, bir büyük içtim, ip gibi araç kullanıyorum.” diyen sürücülerimiz medar-ı iftiharımızdır.
Başka ülkelerde sadece tarih müzelerinde görebileceğiniz araçlar Türkiye’de hala trafiktedir. Yürüyen eski otomobiller müzesi Türkiye’de herkese açıktır.
Tır ve kamyonlara yük haddinin 2–3 katı daha yük sığdırabilen tek ülkeyiz.
Aydınlatılmamış yollar, şeritsiz yollar yurdumuzun doğal halidir.
1 saat önce düzgün asfalt halindeyken trafik uyarı levhası ve ışıklandırması olmadan 1 saat sonra çukur kazılmış yollar yada 100 km. hızla asfaltta giderken birdenbire düştüğünüz toprak ya da mıcırlı yollar sadece Türkiye’de mevcuttur.
…
İşte, biz yukarıdaki sebeplerden ve daha fazlasından dolayı adına canavar dediğimiz illetten can ve mal kaybı yaşıyoruz.
Şimdi sormak lazım! Trafik canavarı kim? Nasıl bir şey?
Her bayram 100–150 kişi can veriyor trafik kazalarında. Oysa Türkiye’de yılda en az 10 bin insan trafik kazalarında ölüyor. Günde eder 27 can. Tatil 9 gündü. Bu da etti 243. Bence sevinmemiz lazım!
Yani bu bayram, trafik canavarı az mesai yapmış! Medyaya duyurulur.