Türkiye Gündemi ve Sisyphos’un İnadı
Hepinizin de bildiği üzere Türkiye’nin gündemi son 50 yıla göre o kadar çok değişiyor ki insan ne yapacağını şaşırıyor. Hele son 2 yıldır başımız dönmeye başladı. Eskiden bir haber günlerce vitrinde kalır, tartışılır ve kamuoyu oluşurdu. Ya şimdi? Daha bir olay kamuoyu oluşturamadan yenisi, yenileri ardı ardına geliyor. Gündemdeki haberler sanki dev boyutlu bir slayt sunumu gibi döndürülüyor. Bir haber gündeme bomba gibi düşüyor ve daha enkazı kalkmadan başka bombalar patlıyor. İnsan ister istemez şu soruyu sorma ihtiyacı duyuyor. “Neler oluyor?”
Artık enkaz yığınları içerisindeyiz. Hangi enkazı kaldıracağız? Belli değil. Nereden ne çıkacak? Belli değil. Üstümüzde mi patlayacak? O hiç belli değil. Türkiye’nin son günlerdeki gündemlerini hatırlatacak bir hafıza taraması yaptım. 2005’den başlayalım.
2005: Ytl’ye geçildi – Alt-üst kimlik tartışmaları – Güneydoğu’da kitapçıda patlama – Türk bayrağının yerlerde sürüklenmesi – Bir üniversitede ihale yolsuzluğu ve rektörün tutuklanması – Sahte rakı ölümleri – Türban tartışmaları – Yeni TCK kabulü – Uzan’ların mallarının satışı – Mortgage rüyası – Kayıt dışı cep telefonları – İddia’da şike – Milli atletimizden sonra haltercimizde doping skandalı – Orhan Pamuk’un olay sözleri ve Nobel – Bir mankene tecavüz görüntülerinin internette dolaşması – “Benimle evlenir misin” yarışma programı ve yarışmacının otelde sır ölümü – Londra metrosunda ve Mısırdaki patlamalarda toplam 140 kişinin ölümü – Irak’ta seçim ve ilk Kürt başbakan – Lübnan başbakanı Hariri’nin öldürülmesi – Kuş gribi, kümes hayvanlarının imhası, tavuk eti satışlarının dibe vurması vs.
2006: Danışta saldırısı ve bir üyenin ölümü – Bülent Ecevit’in ölümü – İsmail Ağa cami imamının öldürüldü mü linç mi edildi tartışmaları – Eski kuvvet komutanının rütbesinin sökülmesi – 7 kişiyi yolda öldüren seri katiller – 1,5 yaşındaki bebeğe tecavüz – Baltalı katil katliamı – Annesi öldüren kız – cinnet geçiren polis katliamı vs. – Elektrik krizi – Sözde soykırım yasası ve Fransız mallarına karşı boykot – Futbol maçında tekme krizi – Saddam Hüseyin’in idamı – Filistin’de Hamas iktidarı – Müslümanları kızdıran Danimarka karikatürü – Yazar Elif Şafak’ın 301’lik olması.
2007: Yılbaşı kutlamasında Taksim’de bir gencin ölümü – Mit başkanının “Türkiye tehdit altında” açıklaması – Gazeteci Hırant Dink’in öldürülmesi, “Hepimiz Ermeni’yiz.” tartışmaları – Piyer Loti’nin adının değiştirilme tartışmaları – Acaristanbul konutlarındaki tartışma – Kurtlar Vadisi Terör’ün yayından kaldırılması – Kapağı olmayan rögara düşerek ölen Dilara – Eyalet sistemi tartışması – Öcalan zehirleniyor iddiaları – Atatürk’e hakaret içeren video nedeniyle You Tube’nin yasaklanması – TMSF’nin ATV-Sabah grubuna el koyması – Terörist saldırıların artması ve şehitlerimiz – Günlük yayınlayan dergiye polis baskını – Cumhuriyet mitingleri – Malatya’da 4 misyonerin öldürülmesi – Cumhurbaşkanı seçilmesi krizi – Anayasa mahkemesi ve iktidar partisi arasındaki seçim krizi – Ankara’da patlama 6 ölü – Mayın temizleme yasa tasarısının başlangıcı ve kiralama usulü ihaleye onay verilmemesi – İnternette darbe günlükleri ve yayınlayan dergiye yapılan baskın, belgeler – Ümraniye’de bir evde bombaların bulunması ve devamında başlayan dalgalar, fırtınalar ve hala devam eden tarihin en büyük ve en kapsamlı davası…
2008 ve 2009′ un olaylarını bilerek yazmıyorum. Yazmaya kalksam ancak kitap olur. Ama şu bir gerçek ki; 2007’den sonra yukarıda çok azını yazdığım gündem geometrik oranda artarak çığ gibi büyüyor. Halk artık bu gündem değişikliğine alıştı. Cinayet, cinnet, dalga, yolsuzluk, magazin, ekonomi, mayın, AB, belge, itiraf, günlük, aylık, işsizlik vs. ilgili haberler artık nazar-ı dikkati çekmiyor. Dedim ya artık alıştık. Ama bazıları hala alışamamış ki filmi bitirmeden sürekli başa sarıyor. Plağın sonunu dinleyemeden tekrar başa alıyor. Sizce bu şarkının, filmin sonunu merak ediyor muyuz?
Mitolojide “Sisyphos söylencesi” diye bir mit vardır. Fazla detaya girmeyeceğim. Zeus’u ihbar etmesi nedeniyle Tanrıları kızdıran Sisyphos çok ilginç bir cezaya çarptırılır: Kocaman bir kayayı eğimli bir tepenin zirvesine çıkaracaktır. Sisyphos her seferinde kayayı tam hedefe yaklaştırır ama son anda kaya Tanrıların müdahalesi nedeniyle geriye yuvarlanır. Bu işten kaçamayacağını anlayan ve asla yılmayan Sisyphos ne yaparsa yapsın bu kayayı zirveye oturtamayacağını bile bile inatla uğraşır. Ama her seferinde kaya geriye yuvarlanır. Tanrılar gülmektedir Syphisos’un haline. Bu iş sonsuza kadar devam eder.
Bu döngüye; “Tanrıların akıllılığı” mı dersiniz, “Sisyphos’un beceriksizliği ve aptallığı” mı? Yoksa; aynı plağın sürekli döneceğini bilen Syphisos’un “mücadelesi, dik duruşu ve inadı” mı?
Kaynaklar 1- Haber arşivi için Hürriyet arşiv’den faydalanılmıştır. 2- Mitoloji Sözlüğü: Pierre Grimal-Sosyal Yayınlar 1997 3- Yunan ve Roma Mitolojisi: C. Estin, H. Laporte- Tübitak 2003
Çok çabuk unutan bir milletiz. Biz unuttukça, daha çok gündem değişecek ve bizler tek tip olacağız. Müzik ve medya piyasasına bakıyorum. Sanatçılar yeni albüm çıkaramıyorlar. Hep nostalji albümleri. Televizyonlarda eski dizilerin tekrarı. Haberlerin konusunu bırakın, yayın zamanları bile aynı. Gazeteler hep aynı haberler. insanlara bakıyorsunuz hep aynı düşünce, alışkanlıklar. Bakıyorsunuz geçmişe: Bir Nasretin Hoca, bir Keloğlan, bir Bekri çavuş, bir Neyzen, bir Nazım, bir Uğur mumcu yok. Mozaikler ülkesi olarak artık üretemiyoruz. Sizce neden acaba?. Teşekkürler yorumlarınız için.
Ayhan bey , merhaba,
öncelikle memleketle ilgili,bu kadar bilgiyi arşivinizde saklayıp bizlerle paylaştığınız için size saygı duyuyorum.Bizlerde unutulmaya yüz tutmuş bu olayları sizin sayenizde tekrar hatırlama fırsatı bulduk.çok teşekkürler.